Sosyal Medyada Korunmanın 10 Yolu

Yazar: Unknown Tarih: 10:08 Kategori: Yorum: Yorum Yap


Merhaba Arkadaşlar

Sosyal medya ile hepimiz artık gerçek hayatla birlikte bir okadar da sanal camiada varız. Gerçek hayatta varlığımızı ve özel hayatımızı, kişisel bilgilerimizi nasıl koruyorsak, sosyal medyada da korumalıyız.

Peki bunu nasıl sağlarız? İşte sizler için bu konu çerçevesinde 10 başlık topladık.


1.Hedefini bilmediğiniz linklere tıklamayın
Bir çok bilgi hırsızlığı adresi / hedefi belli olmayan ve yanıltan linklerin kullanıcıya yönlendirilmesiyle oluşuyor. Bunu engellemek adına güvenmediğiniz linklere tıklamayın.


2.Her sitede farklı parolalar kullanın

Bir çok insanın unutmamak için tüm sosyal medya ve diğer site kullanıcı hesaplarının parolalarını aynı şekilde oluşturması, hackerların en sevdiği olaydır. Çünkü bir tanesini es kaza ele geçirdiğinde diğerleri de çorap söküğü gibi gelecektir.


3.Mail parolanızı kesinlikle ayrı yapın
Bir üst başlıkta bahsettiğim olayın en üst versiyonu mail parolanızı kaptırmanızdır. Çünkü bir çok site parola sıfırlama bilgisini mail hesabınıza gönderir. Mail hesabınızı ele geçiren bir kişi tüm hesaplarınızı kontrol altına alabilir.


4.Şüphe Duyuyorsanız Engelleyin
 
Sosyal medya üzerinde ve diğer siteler üzerinde şüphe duyduğunuz / tanımadığınız insanları, dalgın bir anınızda hesabınızı ele geçirmek için gönderdiği bir linki tıklamamak için bir an önce engelleyin.


5.İyi bir Anti-Virüs Yazılımı Kullanın

Siz ne kadar girdiğiniz sitelere dikkat etsenizde, bir şekilde arkada sizin zararınıza bir kod çalışıyor olabilir. İşte bu noktada antivirüs yazılımları sizin görmediğiniz alanları tarar ve sizi korur.


6.Twit Atmadan Önce Ne Tür Bir Bilgi Paylaştığınızı Düşünün
Sosyal medyada ve özellikle anlık olarak hızlıca girdi yaptığımız twitter üzerinde paylaştığınız içeriklerde kişisel verilerinizle ilgili ne tür bir bilgi paylaştığınıza dikkat edin. Sonrasında aleyhinize kullanılabilir.


7.Telefonunuzda Uzaktan Silme Varsa Kullanın

Find My iPhone, Android Lost, Blackberry Protect yazılımları, telefonunuzun çalınma ihtimaline karşın uzaktan tüm bilgilerinizi silme imkanı sağlıyor. Bu 3 akıllı telefondan birine sahipseniz mutlaka kullanın.
Bunu yaparsanız bütün verileriniz silinecek ve telefonu takip edemeyeceksiniz. Bu seçenek telefonu artık bulmaktan umudu kestiğinizde son çare olarak kullanılır


8.Sadece Güvenilir Sitelerden Alışveriş Yapın
 
Bilgi güvenliğinin bir açığı da online alışveriş siteleridir. Kötü niyetli bir alışveriş sitesinin tuzağına düşer de kredi kartınızla bir alışveriş yaparsanız en önemli ve maddi hasarı en fazla olan kredi kartı bilgilerinizi karşı tarafa kaptırmış olursunuz. Bu yüzden alışveriş yaparken, alışveriş yaptığınız online mağaza hakkında yorumları okuyun ve güveniliriliğini teyit edin.


9.Geri Öder Diye Bankalara Güvenmeyin
 
Kredi kartı bilgi hırsızlığına mağdur kaldığınızda banka, kendi online sistemi üzerinde bir problem yoksa ve siz kişisel olarak suçluysanız, kaybınızı karşılamayacaktır.


10.Pop-up'ları Engelleyin
 
İnternette sörf sırasında güvenmediğiniz ve bilmediğiniz sitelerdeyken çıkan pop-up uyarılarında 'izin ver' seçeneğini seçmeyiniz. Bu sayede de kişisel verilerinize kast edecek yazılımların kurbanı olabilirsiniz.

0 yorum :